Kvinnor åker skateboard

I Afghanistan har det startats en organisation för att lära flickor att åka skateboard. Där får de nämligen inte cykla och därför har skateboarden blivit som ett substitut.

368233-skateboarder-jumping-out-of-the-skatboarding-pit

Tidigare har vi skrivit om att det är många som åker sparkcykel eller ”kick-bike” och att det är en rolig sport som alla kan hålla på med. Antingen kan man åka bara fram och tillbaka på den och racea med sina vänner eller så kan man göra olika tricks med den på en ramp. Det är lite upp till var och en vad man gör helt enkelt. Något annat som är lite liknande sparkcyklar och som är ungefär lika populärt är skateboard. De flesta som väljer skateboard framför annat gillar det för att man enkelt kan ta med sig sin bräda överallt och att den är mycket lättare att göra coola tricks med. Andra har valt skateboard för att de helt enkelt inte får göra annat.

Kvinnor på skateboard

I Metro kan man läsa om att en organisation har startats i Afghanistan som ska hjälpa unga tjejer att lära sig åka skateboard. Varför det är just skateboard de ska lära sig beror på att de inte får cykla. Redan år 2007 startades organisationen när en australiensare var på besök i Kabul. Sedan dess har man tagit organisationen även till Sydafrika och Kambodja. I Kabul har Skateistan, som organisationen heter, byggt en hel park och en utbildningslokal där både killar och tjejer kan lära sig att åka skateboard. Kvinnorna i organisationen blir tillsammans landets största sportförening för kvinnor.

Provocerande och omoraliskt

Att kvinnor inte får cykla i Afghanistan kan låta otroligt konstigt med det är faktiskt så att cyklande kvinnor där ses som omoraliska, provocerande och kontroversiella. Kvinnor som cyklat i landet har tidigare fått sten kastad på sig.